23. května 2018

Co to je Rostlinná štafeta?

Rostlinná štafeta je rostlinný happening, který pořádám v Zahradě na niti už od června 2016, a tak už se z něj postupně stala tradice.




Štafeta vznikla z potřeby zbavit se rostlin a řízků, které se mi přemnožily, z nedostatku prostoru a neschopnosti rostliny vyhazovat. Ta myšlenka mě napadla, když jsem psala článek o Pilee peperomioides, největší královně rostlinné štafety, která se právě předáváním mezi lidmi rozšířila po celé Skandinávii a Britských ostrovech, aniž by kdokoliv včetně botaniků věděl, jak se jmenuje a co je to za rostlinu. 


Štafetová královna Pilea peperomioides

Pileu peperomioides v roce 2016 nebylo možné nikde koupit, jediný způsob, jak jí dostat bylo od někoho kdo už jí měl. A tak mě napadlo uspořádat akci, kde by si lidé mezi sebou mohli rostliny vyměňovat. Přebytky a nechtěné rostliny by se tak dostaly k někomu, komu by udělaly radost a kdo by je adoptoval a s láskou pěstoval. 
Vždycky se mi podařilo namnožit i nějaké řízky pilei o které jsme pak losovali. Tahle doba už je dávno pryč, pořád ale platí, že mít rostlinu s příběhem a od někoho je mnohem zábavnější, než mít koupenou rostlinu z obchodu.



Rostlinná štafeta se záhy stala velmi populární, a tak pořádáme v Zahradě na niti stále nová a nová kola. Nejbližší termíny Rostlinné štafety jsou vždy uvedené na našem webu.


A vůbec nevadí, pokud zrovna nemáte žádné rostliny o které byste se mohli podělit, přinést rostliny není povinností, většinou se jich sejde dost i tak!

S nárůstem popularity Rostlinné štafety přišly i problémy v podobě účastníků, kteří se nechovají ohleduplně. Proto jsem od 25. kola Rostlinné štafety byla ucena zavést pravidla - limit na maximální počet odnášených rostlin, a to na 5 ks. Limit platí na rostliny, nepočítají se do něj semínka a potřeby na pěstování jako třeba květináče atp. 

Doufám, že toto omezení pomůže zachovat Rostlinnou štafetu jako milou akci příznivců pěstování rostlin, kde se budeme rádi potkávat!




Pokud máte doma jakékoliv rostliny, sazenice, semena, řízky, ale třeba i obaly na květináče, hnojiva nebo jiné doplňky související s pěstováním, které  chcete poslat štafetou dál, neváhejte je přinést, určitě najdou nového majitele!

A ještě jedna důležitá věc, přidejte ke svým rostlinám cedulku s příběhem rostliny, třeba odkud ji máte, co se jí u vás líbilo a nelíbilo, proč jí posíláte dál... rostliny, které mají svůj příběh jsou mnohem cenější a člověk k nim má hned jiný vztah!









A jak vlastně taková Rostlinná štafeta v Zahradě na niti probíhá?

Štafeta vlastně neprobíhá přímo v Zahradě na niti, ale před ní. Venku je umístěný dlouhý stůl, na který účastníci odkládají svoje štafetovky. Na stolku jsou k dispozici i špejle a papíry pro napsání cedulky k rostlině, pokud to nestihnete doma. Štafeta probíhá většinou od 10 do 18 hodin a přijít můžete kdykoliv, za tu dobu se tu vystřídá spousta lidí a každý přinese něco jiného, takže je to trochu i o štěstí, kdo co uloví. Maximální počet odnášených štafetovek je 5 ks rostlin, limit na donesené rostliny není stanoven.

K tomu si předáváme různé poznatky o tom jak kterou rostlinu pěstovat, jak nelíp co řízkovat a tak vůbec.



Jak probíhaly předchozí Rostlinné štafety se můžete podívat v mých štafetových foto reportech, tady jsou některé vybrané Štafety: 


Rostlinná štafeta vol.1vol.2vol.3vol.4, vol.5, vol.6, vol.7, vol.8, vol.9, vol.10, vol.11, vol.12, vol.13, vol 16

Zároveň jsem založila FB skupinu Rostlinná štafeta, kde si můžete vyměňovat rostliny i mimo Rostlinné štafety, stačí tam vstoupit, vložit co nabízíte nebo co byste si naopak přáli, třeba se s někým domluvíte na výměně.





Tak rostlinám zdar a na Štafetě na viděnou!

7 komentářů:

  1. Dobrý nápad .Nechtěné rostlinky, nebo se jim u nás nedaří, mají šanci a ty ,které se nám přemnožily nemusíme vyhodit. Udělají radost někomu jinému. Na Moravě nic takového není a to je škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Tak to zkuste mezi sousedy nebo s kamarádkama a uspořádejte si vlastní výměnu nechtěných rostlin! :-)

      Vymazat
  2. Já prostě stále nemůžu vyjít z údivu, jak je to nádherný počin..přeji Vám ze srdce, aby se Vám ta radost, kterou tím rozdáváte, vrátila zpátky.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda to je přímo geniální počin.Osazela jsem jedno malé parkoviště,ale rostlinky se budou hodit,protože všichni jen chodí a obdivuji a já to financují sama.Minuly rok jsem měla hodně přebytku a rozdávala,tak teď už budu vědět kam s nimi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme! I venkovní rostliny se štafetují! Klidně přineste přebytky :-)

      Vymazat
  4. Skvělý nápad!! Šla jsem náhodou kolem a byla z toho nadšená! Škoda, že to není častěji 🙏🏻❤️🌱🍃

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře!