2. ledna 2018

Levitující orchideje

a vůbec orchideje mají takovou nálepku velmi náročných rostlin, asi že jsou tak krásné...

Moje zkušenost je ale dost jiná, u orchidejí ani tak nezáleží na kvalitě péče jako na kvalitě podmínek v kterých je chcete pěstovat. 



U nás nejčastěji pěstované orchideje rodu Phalenopsis česky můrovci jsou vcelku nenáročné epifytické rostliny původně žijící v korunách stromů subtropického a tropického pásma. Epifytické rostliny nepotřebují k růstu půdu, mají vzdušné kořeny, kterými se přichycují na kůru stromu a mohou tak růst v místech, kde je dostatek světla a vzdušné vlkhosti. Na stromech neparazitují, jen je využívají k cestě za sluncem. Proto se pěstují v kůrovém substrátu v průhledných květináčích a proto nejsou vhodným adeptem pro pěstování v kokedamách.
Jejich kořeny potřebují vzduch a světlo a výšky jsou pro ně naopak přirozeností. A tak je pro orchideje ideální řešení skleněné závěsné aerárium, které si nechávám od sklářů vyrábět právě pro toto konkrétní použití. 



Závěsný systém vede středem kulaté nádoby a očko na zavěšení je schované, takže orchidej vypadá skoro jako kdyby levitovala v prostoru. Ideální pro ty, kteří už mají plné parapety a rádi by využili další místo k pěstování orchidejí...


Závěsnou orchidej zaléváme nejlépe rozprašovačem a měkkou vodou - dešťovkou či převařenou - která rostlinám vyhovuje a zároveň nezanechává vodní kámen na skle. Horním otvorem nastříkáme vodu na kůrový substrát, který tak postupně navlhčíme, připadnou přebytečnou vodu vylijeme. Rozprašovač používám hlavně proto, protože pokud nalejeme do aerária vodu z konvičky, tak jen steče na dno a díky vzdušnému substrátu moc nevzlíná. Pro pěstování orchidejích v závěsných aeráriích je důležité použít kvalitní substrát na orchideje složený z kousků borové kůry a rašeliníku. Já si ho míchám cca 2:1. Nepoužíváme kůrový prach a drť, která neumožňuje vnik dostatečného množství vzduchu.

Menší aerária se dají využít i k pěstování mini můrovců, které vypadají moc krásně v aeráriu tvaru slzy. V tomto případě je potřeba dát pozor kdy orchidej nakvétá a nasměrovat její květ do otvoru, aby se uvnitř nezlomil.





Miniorchideje se dají pěstovat i ve stojacích teráriích, jako je terárium Sputnik, ideální je velikost Sputnik M nebo L. Díky malému otvoru se voda ze slzovitého aerária a terária Sputnik odpařuje pomaleji a vytváří tak uvnitř ideální mikroklima pro pěstování orchidejí.


I když může pěstování orchidejí vzbuzovat respekt, Phalenopsisy česky můrovce jsou vcelku nenáročné na pěstování. Potřebují jen dostatek světla, ideálně občasné sluníčko, pravidelnou zálivku a teploty nad 17°C. Pokud vám orchideje nekvetou, je dobré zkusit změnit stanoviště nebo přihnojit. Je totiž velmi časté, že na některých místech se orchidejím daří bez jakéhokoliv úsilí a na některých místech se můžete stavět na hlavu a nepokvetou vám... občas opravdu stačí jen přemístění na jiné okno a je po problému!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!