7. června 2017

Mazej do kouta!




Letos se koná 11. ročník udílení Ceny Pavla Kouteckého, upřímně, do včerejška jsem netušila, že taková cena vůbec existuje, kdo je Pavel Koutecký, ani za co se jeho cena udílí... trochu se stydím, no...




Pavla Kouteckého ale všichni myslím známe přes jeho dokument Občan Havel, který trhl rekord jako nejnavštěvovanější dokument v českých kinech. V dubnu 2006 bohužel Pavel Koutecký tragicky zahynul pádem z lešení jedné výškové budovy na Pankráci, kde připravoval dokument o lezcích na mrakodrapy. 



Od té doby se uděluje dokumentaristům Cena Pavla Kouteckého, která letos získává nový vzhled. Už to nebude jen jeden slavnostní večer v divadle Archa, ale vznikl pětidenní festival dokumentárního filmu, který se liší tím, že nabízí reprezentativní výběr toho nejlepšího z aktuálního dění na české i zahraniční dokumentární scéně. Nemusíte si z desítek filmů vybírat na jaký dokument vyrazit a jestli bude dobrý, protože vše, co se promítá je top a není toho moc...


Cena Pavla Kouteckého z jeho fragmentů zalitých do průhledné pryskyřice 
Abych doplnila, o festivalu vím díky tomu, že pro jeho proměnu byla oslovena Nutprodukce, a jeho produkce se ujala Pavla Kubečková Janoušková, která mu se svým týmem dala úplně nový vzhled a energii.







Festival se koná 6. - 10. června v krásných industriálních prostorách holešovické Továrny, která má genia loci a její prostor je částečně pojatý i jako výstavní galerie, kde můžete najít fragmenty Pavla Kouteckého, které se váží k jeho osobě. A vyvrcholí v sobotu večer udílením cen.



























Jeden z fagmentů k vidění je obří tatranka, která je pro Kouteckého příznačná a jež nosil v batohu měsíce pro případ hladovění při natáčení  (na sobotním závěrečném večeru udílení cen ji budete moci i ochutnat!)



večery uvádí dokumentarista Bohdan Bláhovec

Měla jsem včera na zahajovacím večeru možnost shlédnout dokument Jany Počtové Fragmenty P.K. o této výrazné postavě českého dokumentu a musím doporučit. Koutecký byl opravdu pozoruhodná osoba, génius a umělec. 










Takže pokud máte nějaký večer volno, vyražte do Továrny, vstupné na všechny akce je zdarma! Program tady

ps. dnes promítaný dokument Weiner o kandidátovi na newyorského starostu jsem už viděla a doporučuju! 





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentáře!