12. dubna 2015

Jak dlouho kokedamy vydrží

Kokedamy mé výroby fungují, díky omezenému prostoru pro kořenový systém a speciálnímu substrátu, trochu jako bonsaje. 

Hlavní roli hraje složení substrátu, ten přizpůsobuji druhu rostliny, protože neexistuje jeden univerzální aplikovatelný na všechny druhy rostlin, bohužel. Je třeba zohlednit nároky konkrétního druhu, jinou půdu vyžaduje suchomilný sukulent a jinak je to u vlhkomilných kapradin či náročnějších citrusů. 

sukulentní kokedamy - aloe, hawortie, tlustice

Zároveň přidávám do substrátů speciální přísady, které jsou schopné zadržovat kromě vody i živiny, které je občas nutné přidat do zálivky v podobě hnojiva a doplnit tak zásoby z kterých rostlina čerpá.

Proto kokedamy přesazuji jen velmi výjimečně, většinou jen pokud se bal nějak rozpadá, je narušený nebo rostlině už opravdu nestačí. 

Jednou za vegetační dobu (tj. od jara do podzimu) je třeba přidat do zálivky hnojivo, aby se substrát doplnil o živiny. Rostliny u kterých je to možné (např. tlustice, fíkusy, olivovníky či myrty) tvarujte zaštipováním. Některé rostliny moc omezovat v růstu nejde (např. noliny či sleziníky), ale z mé zkušenosti opravdu platí, že pokud je nepřehnojujete a nezvětšujete jim prostor pro kořeny, rostliny se zas tolik nerozrůstají. Aneb, co je nad zemí kopíruje to, co je pod zemí. Ukázkou může být třeba moje v současnosti nejstarší kokedama.

Myrta, vyrobená 3/2014, je trochu náročnější na zálivku, zalévám jí 1 x týdně, ale v teplejším období radši kontroluji váhu balu častěji, aby úplně nevyschla, pak totiž dost rychle vadne a jen velmi pomalu  obrůstá

A když už mluvím o kořenech, častý dotaz je také na jejich prorůstání z balu. Pokud kokedamu nepověsíte a pouze jí postavíte do misky, za nějakou dobu kořeny opravdu prorostou skrz bal až do misky, protože v misce je tma a vlhko.




U závěsných kokedam kořeny na povrch prakticky neprorůstají, ve chvíli kdy narazí na vzduch a na světlo se zarazí, růst do vzduchu je pro ně nevýhodné. Ukázku můžete vidět na obrázku s více než tři roky starou nolinou. Kořeny občas trochu vylezou, ale dál už se jim nechce. 


 Nolina, vyrobena 9/2012, je velmi nenáročná na zálivku, zalévám ji jen 1 x za 14 dní, zůstává prakticky stále stejná, jen listy přepadávají níže a níže. Spolu s myrtou je můžete vidět v mojí výloze ve Škoslké

Pokud ale máte pocit, že vaše kokedama by už potřebovala větší bal, je samozřejmě možné kokedamu zvětšit, i takové předělávky na zakázku dělám. Nejde to ale donekonečna, a to hlavně kvůli váze. Moje největší kokedama s pomerančovníkem má v průměru 20cm a po plném nasáknutí váží 5 kilo... manipulace s ní už pak není tak jednoduchá, o kotvení do stropu nemluvě... 



do kokedamy lze použít jakýkoliv rostlinný materiál, záleží jen, na správném substrátu a na tom, jestli jste schopni rostlině zajistit vhodné podmínky a péči... tento kaštan byl součástí krátkodobé amsterodamské expozice a poté byl zasazen do země, jakým způsobem ho ale třeba zalévali, bych ráda viděla... že by tým stěhováků? 
zdroj: pinterest

Pokud tedy máte starší kokedamu, kterou už nelze zvětšovat nebo jí nechcete omezovat v růstu, prostě jí vezmete a zasadíte do květináče, klidně i se síťkou, tu kořeny snadno prorostou a máte zase obyč kytku v květníku.











6 komentářů:

  1. Dobrý den Leni,

    v článku o Vaší nejstarší kokedamě jste psala, že jako hnojivo vtláčíte hnojící tyčinku. Je tedy lepší použít tyčinku, nebo rozpustit do zálivky např. Krystalon pro pokojové rostliny? Anebo je to úplě fuk? :-D Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za dotaz, Jano!
      Možné jsou oba způsoby, jde spíš o to, jednou za čas dodat rostlině nějakou zásobu a trochu oživit substrát, jestli to provedete hnojivovými tyčinkami či hnojivem rozpuštěným v zálivce, je už jedno... v substrátu jsou speciální látky, které jsou schopné na sebe navázat hnojivo i ze zálivky a postupně ho uvolňovat.

      Vymazat
  2. Dobrý den mám dotaz ohledně kokedama máme ji asi třetím rokem bohužel kořenový bal vypadá dost opelichaný.Asi třikrát jsem ji obalila mechem vydrží to jen nějaký měsíc a je to stejné. Mám ji v misce.Co s tim dělat. Děkuji Šmídková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to je úplně normální! Mech v interiéru není schopen žít, takže časem hnědne, svou funkci jako přírodní květináč ale plní dál, jen prostě není zelený. Někdy se může stát, že se chytí a roste, ale to většinou jen tam, kde je vysoká vzdušná vlhkost a ideální podmínky... Proto na kokedamy používám velmi tenký mech, který zastříhávám na krátko, aby nepůsobil opelichaně když zhnědne...

      Vymazat
  3. Dobry den, mela jsem od Vas ficus ginseng a po asi 10 mesicich se kmen ‘baobabu’ zlomil - uvnitr byl prazdny, duty, jakoby ‘z papiru’. 1x tydne jsme nechali bal plne nasaknout na 3-5 minut, 1x pridali hnojivo. Nevite, kde nastala chyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1x za tech 10 mesicu jsme pridali hnojivo

      Vymazat

Děkuji za komentáře!