6. března 2015

Jak se zalévá kokedama?

Záludná otázka, na kterou odpovídám několikrát denně, a tak jsem vytvořila tento názorný návod... asi si ho nechám vytetovat na čelo ;-)


Zálivka kokedamy je jednodušší než to vypadá. Stačí nechat pár minut kokedamu nasáknout v odstáté vodě, nechat chvilku odstát na misce, aby nekapala a pak jí můžete zase zavěsit na své místo.

Nejlépe potřebu zálivky odhadnete potěžkáním kokedamy. Když je hodně lehká, je potřeba jí nechat nasáknout. Mech na povrchu vysychá jako první, takže to že bude mech suchý nic neříká o tom, jestli má kokedama dost vody nebo ne... 

Samozřejmě také záleží na druhu rostliny, která je v kokedamě zasazená. Jinou potřebu zálivky mají vlhkomilné druhy a jinou sukulenty. Záleží i na prostředí, kde kokedama visí! Někde je tepleji, někde je suchý vzduch a někde je naopak chladněji a není potřeba tak často zalívat. Je potřeba si také uvědomit, že čím výše kokedamu zavěsíme, tím bude rychleji vysychat, protože výše bývá i tepleji. Pozor na to, zvlášť pokud máte zavěšených kokedam víc v různých výškách, ty co jsou nejvýše budou potřebovat zalívat častěji, proto je třeba vhodné výše umístit rostliny, které zvládnou krátkodobě sucho (třeba noliny)...

kokedama s nolinou
Podle náročnosti na zálivku také volíme způsob namáčení. U vlhkomilných druhů můžeme nechat kokedamu ponořit do většího množství vody, u sukulentních druhů stačí kokedamu umístit do misky a nalít jen pár centimetrů vody z konvičky, budeme tak mít přehled o tom, kolik vody rostlina vsákla.

Pokud odjíždíte na dovolenou, je dobré kokedamy svěsit, zalít a umístit je do prázdných misek na světlé místo bez přímého slunce, budou tak pomaleji vysychat a s vodou vystačí déle!

Jednou za rok, nejlépe začátkem jara je dobré přidat do zálivky hnojivo na pokojové rostliny, aby se substrát doplnil o živiny. Stačí použít jakékoliv, ať už krystalické nebo tekuté.

Také doporučuji si určit jeden den, kdy kokedamu zaléváte a zalévat jí pravidelně. Jen při extrémnějších podmínkách jako jsou tropická vedra přes léto či v topné sezóně přes zimu doporučuji občas kontrolovat kokedamu potěžkáním, jestli není už moc lehká. Uvidíte že za pár týdnů budete mít váhové rozdíly v oku a budete přesně vědět, kdy je potřeba kokedamu zalít.






4 komentáře:

  1. :D :D :D....ale návod je moc hezký! :*

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, jak udelam tu sitku na zaveseni kokedamy prosím? Diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podrobný postup jak vyrobit kokedamu najdete na www. jakvyrobitkokedamu.cz

      Vymazat

Děkuji za komentáře!