9. dubna 2017

Himmeli

zdroj
Himmeli se říká těmto prostorovým geomterickým objektům, které se zavěšují do prostoru hlavně na sever od nás, ve Finsku a ve Švédsku. Název himmeli je odvozen od slova himmle, neboli nebe. 




Závěsné objekty složené částo z více oktahedronů se věšely nad stoly na nitkách hlavně o Vánocích. Vyráběli se nejčastěji z obilných slámek a měli být zárukou hojné úrody do dalšího roku.


Ve Finsku i Švédsku se tato tradice stále ještě dodržuje, možná i proto, že himmeli svojí jednoduchostí dokonale zapadají do severského designu. Variant na toto téma je nekonečno a tak se v duchu tradice začali himmeli vyrábět i z mosazných trubiček, brček či mědi. 

Himmeli je krásný příklad, jak lze tradiční prvek úplně jednoduše využít v moderním interiéru. Tak tady pár fotek pro inspiraci... 

zdroj

zdroj

zdroj
zdroj
zdroj
Nejvíc mě z moderních variant oslovily samozřejmě závěsné himmeli na tillandsie. Jsou na tyhle epifytické druhy rostlin žijcích jen ze vzdušné vlhkosti jako dělané. A tak už je himmeli nějaký ten čas také součástí nabídky Zahrady na niti. 



Geometrické závěsy jsou ručně vyrobené mým nejšikovnějším tátou z mosazných trubiček a jsou k dispozici v  pěti variantách. 





Himmeli lze doplnit třeba tillandsií, ale moc pěkně vypadá i samotný, vynikne pak jeho geometrická jednoduchost.








Himmeli závěsy jsou k dostání v Zahradě na niti ve Školské nebo na eshopu! Stejně jako různé druhy tillandsií např. tillandsia ionantha, tillandsia fuchsii, tillansia caput-medusae, tillandsia capitata či tillandsia brachycaulos.


Více inspirace najdete také v mém albu Himmeli na Pinterestu.

1 komentář:

Děkuji za komentáře!