18. května 2014

Umění je nejbližší soused divočiny

hlásá nápis na zdi u vchodu do Natur-Park Schöneberger Südgelande a nemůže být v tomto případě výstižnější. Jestli Němci mají něco, co jim závidím, je to cit pro využití potenciálu původního genia loci místa k novému účelu.

"DIE KUNST IST DER NACHSTE NACHBAR DER WILDNIS"

A tak se stalo, že starý dopravní uzel Tempelhofské železnice v jižní části Berlína nejdříve 50 poválečných let pustnul a zarůstal trávou a stromy, aby byl poté v roce 1999 upraven a přetvořen v parkovou oázu s netradičním železničním duchem, kde se setkává příroda s industriální krajinou. Jak prosté a originální může být využití brownfieldu.


výhled z věže vodní nádrže z roku 1935
Někdo by si možná řekl, co má železnice co dělat s uměním...

no, někomu to vlastně vůbec nemusí připadat hezký, ale já prostě miluju starou industriální krajinu (včechny ty fabriky s komínama a obří důlní věže...) a když se ještě spojí s divočinou a krajinářsky uhladí, je to prostě balzám na mojí sentimentální duši.






moje sestra provozuje Arte levite i v trubkách...

Některé budovy a železniční struktury zůstaly v parku zachovány, třeba 50 metrů vysoká vodní nádrž z roku 1927 se stala i jeho symbolem, tyčí se nad parkem a už z dálky přitahuje pozornost nejen fotografů. 





V porostech břízek prorůstající všudypřítomné koleje a výhybky, najdete různé umělecké objekty, obrovskou zarostlou parní lokomotivu nebo rovnou točnu na lokomotivy. V bývalé opravní hale je místo pro umělce všeho druhu, prostor hostí výstavy, koncerty, performance a divadelní představení.


je tu i venkovní industriální galerie


a oficiální prostor pro graffiti
Žádný výlet do Berlína se samozřejmě neobejde bez návštěvy Braniborské brány, Památníku holocaustu (!), Checkpoint Charlie, televizní věže nebo blešáku v Mauerparku. Všecko to a ještě mnohem víc, včetně DDR muzea, který je mimochodem velmi pěkně a moderně zpracovaný, jsme "udělali" a bylo to mnohem zajímavější než jak jsem si to pamatovala z učebnice Wer Wie Was.

Ale jestli máte, stejně jako já, rádi parky s příběhem, budete mít v Berlíně hezké počasí a dost času, určitě se sem vydejte a zpestřete si to občas vysilující velkoměsto, stojí to za to.




Hlavní vchod do Natur-Park Schöneberger Südgelande se nachází hned u stanice Priesterweg cca 6 stanic na jih z centra S-bahnem S2/S25. U vstupu je automat na vstupné 1 euro (děti zdarma) a větší okruh má necelé 3 km.

2 komentáře:

  1. To je úžasné místo! Děkujeme za cestovatelskou inspiraci :-) A vůbec celý blog stojí za to! Rachel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mě těší, že jsem Vás inspirovala k návštěvě, určitě to tam stojí za prozkoumání! :-)

      Vymazat

Děkuji za komentáře!